miercuri, 27 octombrie 2010

Halloween

Am inceput sa invatam ca tot ceea ce conteaza in societatea moderna este comercialul, banii, cash-ul cum ar spune englezul investitor.
Ca nu ma regasesc deloc in "reteta" asta , e alta poveste, dar partea comerciala ne-a adus cateva lucruri peste care nu pot trece deloc. Unul dintre ele este sarbatoarea hallowen. Nu ii scriu numele cu majuscula pentru ca nu are nici o semnificatie pentru mine, e o razbunare infantila daca vreti dar aste e forma mea de protest!
Inteleg ca se distreaza copilasii primind bomboane, inteleg ca sunt frumoase unele costume facute pentru micuti, dar toate astea se pot obtine legandu-le de sarbatorile noastre crestinesti, de care uitam repede cand dam cu nasu' de ceva occidental.
Garantat televiziunile vor vui de ultra-petrecertile de prin cluburi care serbeaza..., oare ce serbeaza tineretul acela mascat in strigoi/schelete/vampiri?

Spre exemplificare, cum e posibil sa imbraci o bomboana de copil in acest fel???



Poza e luata de pe un site care prezinta costume de halloween, deci cine nu are idei se si poate inspira de acolo...
La noi in sat, batranii nu stiu sa pronunte numele englezesc al sarbatorii asteia, dar vorbesc uimiti de imaginile cu "serbarea ceea unde arata morti dansand". Nu au pomenit asa ceva de cand sunt ei si au grija sa le povesteasca celor mici despre Sfintii Arhangheli pe care ii vom sarbatori acusica: "aiasta-i sarbatoare, nu aia cu strigoi si duca-se-pe-pustii!"

marți, 26 octombrie 2010

Sfantul Dumitru




La multi ani, celor ce sunt patronati de Sfantul Mare Mucenic Dimitrie si de Sfantul Dimitrie Cel Nou (Basarabov). Multa pace, liniste, ganduri frumoase, paza de necazuri si de suparari!
Sfantul Dumitru sa ne aduca tuturor inima usoara, ganduri pasnice si intelepciune in abordarea tuturor problemelor care nu ne dau pace, nu ne lasa sa fim senini si impacati, asa cum, de altfel, imi doresc si eu sa fiu!




Odata cu ziua Sfantului Dumitru incep sa simt ca intram in sarbatorile de iarna. Uneori, in ziua de 26 octombrie e soare si cald si nu imi vine sa cred ca suntem cu varful cizmei pe teritoriul iernii. Dar imediat, intr-o zi-doua, temperatura scade, ploua si bate vantul de cad toate frunzele pe care le mai admiram cand treceam prin paduri ... si gata, apare iarna la orizont.

Am fotografiat un drum prin padure in luna octombrie. Ceata s-a strecurat peste tot, umezeala inmoaie fosnetul frunzelor, cand stau nemiscata ca sa imi potrivesc imaginea pe aparat mi se pare ca aud miscare peste tot in jurul meu, sub copacii uzi este o liniste "animata". Si este rece, destul de rece cat sa simt pana si prin geaca groasa, tocmai scoasa de la naftalina. E clar, Sfantul Dumitru dezleaga iarna!
Copacii mai au atarnate cateva frunze, pe ici pe colo, singurele crengi inca inverzite sunt cele ale tufelor care strajuiesc marginea drumului forestier. Frunzele lor sunt insa muscate de frig, par translucide pe magini si unele sunt aproape casante. La primul vant taios si ele au sa ingroase stratul format de suratele deja ingalbenite... Ma strange putin in spate singuratatea incetosata. Prin padurile mele sunt salbaticiuni, e dreptul lor sa fie acolo, noi oamenii le-am stricat habitatul dar as vrea sa le cer voie sa ma lase putin sa pozez in "casa" lor. Casa care s-a gatit cu galben si maro ud, cu picaturi in varful frunzelor, ceata s-a adunat pe cate o creanga goala si a format stropi reci. E frumos!
E toamna cu iz de iarna, e sarbatoare, e o zi in care mi-as dori sa ma pot cuibari pe canapea cu o carte in mana si cu muzica pe fundal.

miercuri, 20 octombrie 2010

O invitatie frumoasa "Caminul tau un colt de rai"


Am gasit azi, putin cam tarziu dar bine si acum, o postare pe un blog drag mie, http://dulcecasa.blogspot.com. Este o invitatie pentru o oaza de liniste in miez de toamna.

Imi doresc sa ma pot mobiliza pentru o lista atat de "apetisanta" de lucruri de facut. Imi doresc liniste in caminul meu, liniste nu la modul sa-nu-mai-am-nimic-de-facut, ci liniste din punctul de vedere al grijii zilelor viitoare, al vremurilor pe care la traim.
Oricum, mi-a placut atat de mult ce am citit pe lista lucrurilor de facut, incat imi doresc sa ajung cat mai repede ... sa caut o lumanare frumoasa.

La al doilea pas, cel al muzicii ascultate, sustin propunerea Irinei in ceea ce il priveste pe psaltul Marian Moise. Imi place in mod deosebit Acatistul de multumire Slava lui Dumnezeu pentru toate. Un text deosebit, compus de Mitropolitul rus Trifon (Boris Petrovici).
Asta ascult atunci cand am nevoie de cate putin sprijin in vreun moment de posomorala si functioneaza. Imi aminteste perfect de toate lucrurile pentru care ar trebui sa multumesc.

http://www.crestinortodox.ro/cantari-bisericesti-audio-mp3/acatiste-audio/acatistul-slava-dumnezeu-pentru-toate-3608.html


Imi place, alteori, sa ascult concertele lui Andre Rieu, in special Shostakovici, Second Vals. O interpretare frumoasa, putin altfel decat intre-un concert clasic:

http://www.youtube.com/watch?v=LX1fiE0U1qA

Iata tot programul propus in aceasta provocare "Caminul tau - un colt de rai!" asa cum apare pe blogul Irinei.

4 octombrie - cumpărați o lumânare deosebită și aprindeți-o zilnic, la vremea cinei, sau oricând vă face plăcere. Eu o voi așeza în bucătărie- inima casei noastre. De câte ori priviți la ea amintiți-vă să faceți o mică rugăciune pentru pacea căminului vostru.

10 octombrie- puneți zilnic o muzică plăcută. Alegeți muzică clasică, ambientală sau religioasă, sau alt fel de muzică care face plăcere întregii familii. Străduiți-vă să folosiți cuvinte plăcute și să nu vă certați cu nimeni. Reamintiți familiei să evite mânia, bârfa, criticismul sau răspunsurile obraznice. Ca soție și mamă încercați să fiți plină de blândețe față de toți.

17 octombrie - gândiți-vă la câteva locuri din casă care vă deranjează cum arată, din cauza lucrurilor care s-au adunat acolo. Găsiți o soluție pentru a reinstaura ordinea- de exemplu cumpărați un coș în care să puneți totul. Străduiți-vă să scăpați de lucrurile inutile- aruncați sau dăruiți din ele. Încurajați soțul și copiii să facă la fel în birou sau în dormitor. Dacă tot sunteți aici, gândiți-vă cum vă puteți face un pic de ordine și în viața spirituală.

24 octombrie- Continuați să țineți lumânarea aprinsă, muzica pornită, și adăugați câteva momente plăcute petrecute împreună cu familia. Faceți o petrecere cu perne în sufragerie- aduceți toate păturile și pernele din casă și simțiți-vă bine împreună cu copiii sau cu soțul (sau cu toții împreună :)) )!Bucurați-vă de o seară liniștită, cu ciocolată fierbinte și popcorn cu caramel. Chiar dacă locuiți singură puteți face asta.
Oferiți câte un geste de afecțiune și de încurajare fiecărei persoane din casă...și ca o provocare dublă, faceți asta zilnic ! :) În timpul momentelor petrecute cu familia întrebați-i ce părere au de această provocare. Le face plăcere?E de ajutor?E ceva ce ar dori să fie făcut altfel? Dăruiți familiei voastre niște urechi care ascultă.Veți fi binecuvântată prin reacția pozitivă pe care o veți primi!


31 octombrie - Concentrați-vă pe bucătărie, inima căminului vostru. Gătiți feluri de mâncare cu aromă plăcută. . Alegeți un fel pe care familia să-l poată găti împreună - dați tuturor câte o sarcină și faceți fotografii, astfel încât toți să-și poată aminti momentele petrecute împreună- gustând, fiind creativi, râznd și iubind. Alungați nemulțumirea privitoare la casa sau familia voastră, și mulțumiți lui Dumnezeu pentru căminul pe care vi l-a dat, unde puteți crea un rai pentru familia voastră.

Vă doresc o toamnă plăcută!