luni, 23 ianuarie 2012

Crenguta de Craciun

Am scris cate ceva despre un obicei pe care il respectam in fiecare an, dar nu am adus si "dovada".
In fiecare an, de Sfantul Nicolae punem in apa cateva crengute de prun, visin sau cires. De regula, sunt inghetate, pline de zapada sau doar ude, in functie de ce fel de iarna avem. Oricum, starea lor nu indica faptul ca am putea vedea vreo floricica pe ele....

Stau in casa, la caldura si cu ceva apa in vaza, iar la Anul Nou apare surpriza! Crengutele noastre infloresc... Flori micute, albe, gingase.
Sunt florile dalbe pe care le gasim in textele colindelor, sunt florile de mar gasite in sorcova. Putini oameni si-au mai pus intrebari de unde vin urarile de inflorire ca un mar- ca un par in sorcova Anului Nou, atunci cand zapada este in drepturi depline, insa batranii nostri mai pastreaza obiceiul de a-si "inflori" crengutele Anului Nou. De la ei am invatat si noi.

Si acum aduc aici si dovada:




9 comentarii:

Iasmin spunea...

Multumesc, Ana! Ai mai facut putina lumina in intunericul din mintea mea :)))
Nu m-am gandit niciodata si nici prin cap nu mi-a trecut ca ar putea inflori crengutele si altfel decat primavara in copaci. Iar de semnificatie... nici nu mai vorbim...

Ana spunea...

Cu mult drag! e un obicei la care tinem foarte mult si e si foarte placut.

Mariana spunea...

Ce frumos! Şi "florile dalbe", de colind, tot de-aici vin...

Ana spunea...

Da, Mariana, asa s-a ajuns si la florile dalbe. Mi-ar place sa invete copiii nostri obiceiurile astea fiindca sunt asa de frumoase si pline de semnificatii!

corina spunea...

Nu stiam de acest obicei....
Defapt daca chiar infloresc aceste crengute au o semnificatie mult mai mare decat un "Obicei"
O zi minunata!!!

Ana spunea...

Corina, batranii spun ca sunt simbolul Anului ce va veni: daca infloresc e un An bun, rodnic! De aceea, la Sorcova ating cu ele gazdele pentru a le da din acest bine, din rodnicia prevestita.

Iasmin spunea...

http://ininimamea.blogspot.com/2012/02/liebster-blog-award.html

Premiul meu,de la inima mea, catre inima ta! Te imbratisez cu drag !

Andreea spunea...

Ana, minunat obicei ! de la anul il adopt si eu, sper sa nu uit pana atunci :D

Ana spunea...

Da, Andreea,noi tinem la aceste crengute care sfideaza zapezile si infloresc exact in prag de An Nou sau de Craciun (dupa cate de inghetate sunt). Iti amintesc eu in decembrie !!!