miercuri, 19 septembrie 2012

Culegem via

Pe masura ce am devenit, cu adevarat, locuitori ai satului nostru strajuit de paduri, am invatat ca fiecare cultura are rostul ei. Rost care nu ai voie sa il schimbi, indiferent cate argumente stiintifice incerci tu sa aduci: am citit pe internet ca.... Vecinele mele, femei in varsta, care de o viata muncesc pamantul se uita la mine putin piezis, isi aranzeaza basmaua si isi ridica hotarate sapele: oi fi citind mata, da' aiasta asa se face!
Si gata, asa ramane.
"Pusul" fasolelor se face intr-un anume fel, al cartofilor in alt fel, dar cea-mai-cea stiinta ancestrala este cea legata de vie! Cu via nu glumesti nici la taiat, nici le legat, nici la lastarit. Acolo sunt gesturi, date, zile pe care trebuie sa le inveti dupa indelunga experienta, sa tii minte de la an la an ca "inainte Sfant Ilie nu te atinji de lastari, sa stii mata, ca daca vini ploaie cu gheata apai lastarii pazasc jia! sa stii!". Mi-s dragi batranele care isi dau toata silinta sa ma invete datinile, sa fie ele sigure ca nu gresesc din lipsa de timp sau din nestiinta iar reperele sarbatorilor religioase sunt sfinte, indiferent ce zice prognoza meteo de la posturile TV. Au credinta ca daca totul e facut cu migala, cu drag, respectand cele stiute, in toamna via te va rasplati.

Ei bine, ne aflam in prag de mare eveniment: sambata culegem via! S-a gustat "cea alba", apoi "cea negra", fiecare cu rostul ei fiindca alba ii mai dulce dar se scutura mai repede, cea neagra "se indulceste" mai tarzior putin.... Vasele se oparesc din timp, se aerisesc, galetile stau si ele pe pozitii si n-e-a-p-a-r-a-t "jia nu o culeji suparat! multamesti Domnului pentru roada si merji bucuros la treaba! daca stai innegurat, apai acru iese jinu". Invatatura care ar trebui sa invatam sa o aplicam la orice treaba facem.
Asadar sambata suntem in vie, multumim pentru toata roada cea buna si bucurosi vom incepe treaba inca de dmineata cand dealurile inca stau pitite in putina ceata si primele pasari sageata cerul. E aer de toamna, cu miros de vii si must dulce. Spor la treaba tuturor!

Cea alba:Cea neagra:


2 comentarii:

Loredana spunea...

Multa veselie va doresc, sa iasa vinul dulce-dulce!

Ana spunea...

Multumim frumos de tot! Mult spor si zi senina!