vineri, 26 octombrie 2012

Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir

La multi ani, patronatilor!
Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir sa ne ocroteasca si sa ne calauzeasca!

http://www.youtube.com/watch?v=IZhvZfRnLns


Sfant deosebit de iubit de credinciosi, fostul guvernator din Tesalonic, Grecia, a ajuns sa detina cheia hotarului dintre vara si iarna. In popor, anul a ajuns sa fie "hotarat" intre 23 aprilie (la Sfantul Mare Mucenic Gheorghe) si 26 octombrie (Sfantul Dimitrie) cand lumea considera ca e vara si codrul e inchis (nu poti vedea prin el din cauza frunzisului des...), iar de la Sfantul Dimitrie pana la Sfantul Gheorghe oamenii considera ca e iarna,  codrul e "deschis" si poti vedea printre crengile goale si umede.
Ba mai mult, orice batran iti va spune, sfatos, ca e obligatoriu sa porti caciula intre Sfantul Dimitrie si Sfantul Gheorghe pentru ca altfel racesti!

Indiferent cate traditii are poporul, azi e sarbatoare mare, pe care o iubesc si care - mereu repet - imi aduce senzatia apropierii imediate a sarbatorilor de iarna. Pentru familia noastra acum, in iarna, sunt cele mai multe aniversari, ne bucuram de sarbatorile Sfintilor ocrotitori si apoi... fara bagare de seama, apare dupa colt Craciunul!


Niciun comentariu: